בית | השירותים שאני מספק | שאלות נפוצות | טיפים | המלצות | צרו קשר
טיפים:
התנהגות בבית הכנסת בזמן טקס הבר מצווה:
לכבד
עבור רבים בית כנסת (מכל זרם) הוא שטח זר ולא מוכר. המלצה מאד פשוטה – אם יש בכם סקרנות, פתיחות ועניין אתם מוזמנים לעקוב אחרי הקריאה עם סידור. אם אין לכם עניין בטקס אפשר לשבת בשקט ולהקשיב בלי סידור, או לחילופין לחכות בחוץ, עד שיגיע הקטע הרלוונטי. רק בבקשה לא להרעיש או לדבר, הדבר מפריע לאלה אשר כן בעניין. טיפ זה נכון על אחת כמה וכמה כשנער בר המצווה קורא – הוא מתרגש ולרוב קורא חלש יותר מהחזן – תנו לו את הכבוד, הוא עבד על זה כמה חודשים, הקשיבו לו.
סוכריות
אומרים שמנהג זריקת הסוכריות בא להראות לנער שהתורה מתוקה. פעמים רבות זה נהפך למפגן ברברי ואלים שמבטא את כל מה שהפוך מאהבה ומתיקות. אם מהיכרות עם בני משפחתכם וחבריה- ייתכן שהמנהג יהפך לקרב יריות, אין שום בעיה לוותר עליו או לחילופין לארגן סוכריות רכות. חשוב לזכור – זהו מנהג שולי, וחשיבותו לטקס משנית ביותר. עצוב לי לראות משפחות שהופכות את זה לעניין העיקרי.
צילום במהלך הטקס
בבתי כנסת רפורמיים רבים מאפשרים צילום במהלך הטקס, אך רק נייח, ממרחק וללא פלאש. אין דבר שיותר מסיח את האווירה המיוחדת מצלם שמסתובב כל הזמן ומסנוור את כולם. עדיף אפילו להצטלם אחרי/לפני הטקס ולא להרוס את האווירה המיוחדת בזמן ההתרחשות עצמה.
אני חושב שהסיבה שבאנו לעשות בר מצווה בבית כנסת רפורמי היא לא בשביל שכל דוד יצלם את האירוע מזווית אחרת עם סמארטפון מסוג אחר :-)
קטעי קריאה
אם הטילו על הורים/בני משפחה לקרוא קטעי קריאה במהלך הטקס- ממליץ בחום לעבור עליהם מבעוד מועד ולשים לב לניקוד. קריאה מגומגמת ולא מדויקת לא מוסיפה כבוד הן לטקסט והן לקורא.
ברכות מבני המשפחה
קטע חשוב בטקס, אך אני ממליץ לקצוב אותו בזמן, שכן יותר מדי ברכות או לחילופין ברכות מאולתרות וארוכות יכולות להלאות את הקהל. אפשר לחלק את הברכות ולשים חלק במעמד העלייה לתורה וחלק באירוע המשפחתי וכך לקצר.
בחירת מיקום לטקס
חשוב לבחור מקום שייראה מכובד, יפה, ומשרה אווירה. לדעתי האישית, עליה לתורה בתוך אולמות/גני אירועים/בבית התלמיד (על אף שזה אפשרי) לרוב חסרה הרבה מהאווירה המיוחדת שיש בבית כנסת. גם אם בית הכנסת הקרוב לביתכם הרבה פחות יפה ומהודר מהאולם בו תעשו את המסיבה, מה שחשוב במיקום של הטקס הוא קודם כל מידת הנשמה של אנשי המקום, ואח"כ מידת היופי. כשמלצרים מתרוצצים ואנשים מצקצקים בסכו"ם קולו של חתן הטקס לא נשמע למרחקים...
ילדים קטנים
אין מה לעשות, אם למבוגרים לפעמים לא קל לשבת בתפילה ולעבור למקום תודעתי שונה, כמובן שלילדים קטנים זו משימה קשה שבעתיים. המלצתי היא למנות אחראי/ת ילדים שיעסיק את הילדים בחדר נפרד או בחצר, עם צעצועים/משחקים וכו' (או לפחות ישגיח עליהם). כמובן שילדים שירצו להישאר באולם התפילה תמיד מוזמנים, אם יהיו מסוגלים לשבת בשקט :-)
גיטרה מלווה את הטקס
להרבה זה יישמע מוזר, אבל גם בבית המקדש היו כלי נגינה. נגינה בטקס לרוב מוסיפה לאווירה ויכולה לחבר לעניין גם כאלה שאין להם חיבור לתפילות/יהדות. אך חשוב להקפיד על המידה הנכונה – יותר מדי שירים גם יכולים להלאות...
בחירת שירים
אין דבר יותר יפה מהקדשה אישית של שיר. כמה שיקולים לבחירה:
1. אורך השיר (6 בתים של "מעוז צור" מישהו?), אפשר גם לקצר שירים ארוכים אם צריך.
2. היכרות הקהל עם השיר – יכול להיות שהשיר נהדר אבל אם תרצו שהקהל ישיר את השיר אתי – כדאי לבחור שיר מוכר :-)
3. האם ניתן לשיר את השיר ביחד- שיר כמו "בגלגול הזה" של שלום חנוך הוא שיר נהדר, אבל נסו פעם לשיר אותו ביחד עם עוד אנשים :-) (ובלי להביא את הכושים העבריים ואת ירוסלב יעקובוביץ' על סקסופון).
דרכים אחרות לגוון את הטקס (ליצירתיים שבינינו)
אני גורס (ולהערכתי כל רב רפורמי יסכים איתי) שטקס אפקטיבי הוא טקס המתקשר גם לעולם הפנימי של המשפחה. זה לא חייב להיות רק ערימה של טקסט עתיק שמונחתת לנו על הראש. הצעות שונות לגיוון (ועוד הזרוע נטויה:)
1. להעלות הצגה קטנה/מערכון (של חברי המשפחה/חברים) המתבססת על פרשת השבוע (לבעלי החוש הדרמטי או הקומי).
2. לכתוב שיר המתקשר לפרשת השבוע ולבצעו (לבעלי החוש המוסיקלי/הספרותי).
3. לצייר ציור או לפסל פסל/מיצג המתקשר לפרשת השבוע (לבעלי החוש האמנותי) ולהציגו במהלך טקס.
4. לקראת סוף הטקס לעשות חידון קצר (נושא פרסים?) בנושא פרשת השבוע- כדי לגרום לכולם להקשיב קשב רב לקריאה של חתן הטקס.
5. לכתוב תפילות מקוריות לרגל הטקס או מועדים שחלים בסביבתו ולחלק את הקריאה בין בני המשפחה.
(הכל כמובן צריך להיעשות בתיאום עם הרב המנחה את הטקס)